Metamorfoz

Bağlamsızlık

İstanbul’un Anadolu Yakasında yer alan proje alanı, büyük şehirle kentsel düzeyde bir bağ kurarken aynı zamanda mahalle ölçeğini de yakalamayı hedeflemektedir.Kentin en yoğun yerleşim yerlerinden birinde yapılması planlanan kültür merkezinin en önemli işlevlerinden birinin, kentin sosyal etkileşim ihtiyacını karşılaması olduğu düşünülmüştür.Bu nedenle çevresinde bulunan yeşil alan dokusu olabildiğince korunup en az müdahale ile yerleşim planı hazırlanmıştır. Proje alanına araçla ulaşım alternatifleri incelendiğinde, Avrupa Yakası ve Kadıköy yönünden gelen araçların, Keban Caddesi üzerinden alana yaklaştığı görülmüştür.Proje alanı E-5 Otoyolu’nun yanında olduğundan, bu ana arterde bir kent cephesi oluşturması önemlidir.Bununla birlikte, öncelikli cephenin Baraj Yolu Alt Sokak’ta olduğu, bu cephenin kullanıcı ile ilk etkileşime geçecek alan olduğu anlaşılmıştır.Toplu taşıma rotaları ve yaya ulaşımı birlikte düşünüldüğünde proje alanı içerisinden bir yaya aksı bırakılması , projenin iki kütle halinde oluşturulması sonucunu doğurmuştur.

Proje Konumu

İstanbul Türkiye.

Proje Yılı

2023

İnşaat Yılı

45.190 m²

Proje Türü

Konsept – Avan Proje

İşveren

İstanbul B.B.

Kentsel Meydanlar

Projede 3 farklı kotta düzenlenmiş kamusal alanlar yer almaktadır. Bu kamusal alanlar, kullanım süresi ve kullanım amacına göre farklı işlevlendirilmiş olup; her biri, birlikte çalıştığı kotta yer alan fonksiyonlarla ilişkilendirilmiştir. 20.00 kotunda yer alan ‘Buluşma Meydanı’ kentsel bir buluşma alanı olabilecek simgesel bir alandır. 25.00 kotunda yer alan kent fuayesi işlevi gören kamusal alan, sahnelerin ziyaretçilerini etkinlik zamanı ve etkinlik dışı ağırlayacak, yapıyı sergileyecek ve çevresiyle kurduğu ilişkisi dolayısıyla daha anıtsal bir meydan olacaktır. 30.00 kotunda yer alan kamusal alan şehrin gürültülü ve kirli havasından olabildiğince izole edilmiş bir kent meydanı olarak düşünülmüştür. Meydan, komşu yeşil alanla birleşerek çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanmıştır. Meydana doğru uzanan yaya aksı devam ettirilmiş ve meydanla yeşil alan arasında bir bağlantı oluşturulmuştur. Bu yeşil alan, hem yayaları yönlendirecek hem de meydanı çevreleyen yeşil alanla bütünleştirecektir. Yeşil alanın yanında yer alan sert zemin düzenlemesi, çeşitli etkinliklere esneklik sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Konserler, açık hava sinemaları, sergiler gibi çeşitli kamusal etkinliklerin düzenlenebileceği meydan, yoğun yapılaşmanın olduğu bölgede insanlara nefes alabilecekleri ve sosyalleşebilecekleri bir alan sunacaktır.

Projede yer alan iki ana kütle bulunur. Bu kütleler ihtiyaç programında yer alan salonlar çerçevesinde şekillenmiştir. 2057 kişi kapasiteli büyük salon uluslarası etkinliklere ev sahipliği yapabilecek düzende olup; konser, müzikal, panel gibi çeşitli organizasyonlar için tasarlanmıştır. Diğer ana kütlede yer alan 657 kişi kapasiteli küçük salon ise opera ve tiyatrolara ev sahipliği yapabilecek şekilde kurgulanmıştır.

Buluşma Meydanı

Projenin tasarım aşamasında programın temel unsurlarından biri olarak kurgulanan atölye alanları kullanıcı erişimini kolaylaştırmak ve kullanım alışkanlıkları oluşturmak amacıyla mahalle kotunda tasarlanmıştır. Yapıyla ilk temasa geçilen noktada bulunan atölyelerin günlük hayatta sürekli kullanılan bir alan olması hedeflenmiştir. Çevresinde bulunan okullardan ve mahalle sakinlerinden oluşacak kullanıcısı bu atölyeler sayesinde yapıyla sürekli bir ilişki halinde olacaktır. Bu kullanım alışkanlığının yapının bölgeye aidiyetini artıracağı öngörülmüştür. Ayrıca atölyeler önünde bulunan peyzaj alanının, burada yer alan betula utilis ile birlikte kentli için bir buluşma noktası haline gelmesi hedeflenmiştir. Kütlenin mahalle ölçeğinde yol cephesini tutması ve mahalle kotunda insan ölçeğini yakalaması hedeflenmiştir. Yapı, üst kota çıkıldığında geri çekilerek kent fuayeleri oluşturmayı amaçlamaktadır. İhtiyaç programının temel unsurları olan salonların yer aldığı kütlelerin şeffaf bir şekilde oluşturulmasıyla başlayan tasarım sürecinde, yapının kültüre eklemlenmesi ve adeta bu zemine kök salması ve kentin sembollerinden biri haline gelmesi fikri tasarıma yön vermiştir.

Proje Görselleri